Patek Philippe
Patek Philippe – horlogemakerskunst par excellence
Tijdmeting als kunst: als geen andere fabrikant belichaamt Patek Philippe gevoel voor traditie en een enorm streven naar ambachtelijke perfectie. De uurwerken staan bekend om hun solide waardestijging en behalen op veilingen recordprijzen. Koningen, filmsterren en kenners kiezen vaak Patek Philippe om belangrijke gebeurtenissen in hun leven passend te vieren.
- De oprichters van de beroemde fabriek in Genève waren zelf geen Zwitsers. Antoni Patek werd geboren in Polen en Adrien Philippe kwam uit Frankrijk.
- Tot de klantenkring van Patek Philippe behoren koningin Victoria, Tsaar Nicholas II, John Lennon en verschillende pausen.
- Op de lijst van de duurste horloges die ooit zijn geveild, neemt Patek Philippe bijna zonder onderbreking de eerste twintig plaatsen in beslag.
- Patek Philippe wordt in de vierde generatie geleid door de eigenaarsfamilie Stern.
Antoine Patek en Adrien Philippe: De ontmoeting van twee ingenieuze geesten
Patek Philippe - deze twee woorden laten de harten van horlogeverzamelaars sneller kloppen. De roots van een van de beroemdste Geneefse merken bevinden zich verrassend genoeg niet in Zwitserland. De Ingenieuze oprichter Antoni Norbert Patek (of Antoine Norbert de Patek in het Frans) kwam oorspronkelijk uit Polen. In 1831 werd hij gedwongen zijn vaderland te verlaten nadat het Russische leger met geweld de revolutie in Polen onderdrukte. Na een maandenlange vlucht vestigde hij zich uiteindelijk in Genève.
De horlogemakerij, kenmerkend voor Genève, fascineerde de jonge Patek. Al snel vond hij zijn weg in de industrie: hij kocht kwalitatief hoogwaardige uurwerken en liet ze in kasten plaatsen – een relatief eenvoudig proces. Dit vond de ijverige ondernemer niet genoeg. Daarom richtte Patek op 1 mei 1839 samen met de horlogemaker Francois Czapek hun eigen horlogefabriek op: Patek, Czapek & Co.
Op een tentoonstelling in 1844 in Parijs ontmoette Patek de Franse horlogemaker Jean Adrien Philippe. De ondernemer hoorde van Philippe's ingenieuze uitvinding: een zakhorloge dat kon worden opgewonden via een ingebouwde kroon als handig alternatief voor het gebruikelijke opwinden met behulp van een sleutel. Tegenwoordig is een horloge zonder kroon nauwelijks voor te stellen. Destijds werd de praktische toepasbaarheid van dit mechanisme slechts door enkelen erkend. Eén daarvan was Patek. Hij was zo gefascineerd door deze uitvindersgeest dat hij de creatieve horlogemaker een partnerschap aanbood. In 1845 nam Monsieur Philippe de functie van Czapek over als technisch directeur van de fabriek.
Vier generaties sublieme horlogemakerskunst
Na de dood van Antoine de Patek in 1877 en Jean Adrien Philippe in 1894, erfde de horlogewereld een unieke nalatenschap. Horlogemaker voor koningen, koning der horlogemakerskunst: de Geneefse fabrikant genoot al aan het eind van de 19e eeuw wereldfaam en behoorde tot een van de belangrijkste horlogehuizen ter wereld.
In 1901 werd het bedrijf omgevormd tot een naamloze vennootschap. Als gevolg van de gevolgen van de mondiale economische crisis van 1929 was in 1932 een nieuwe koper voor het merendeel van de aandelen nodig. Onder de naam 'Patek Philippe S.A.' ging het bedrijf over in het familiebezit van de broers Charles en Jean Stern. Tot op de dag van vandaag zijn de naam van het bedrijf en de eigenaar onveranderd gebleven. Het traditionele bedrijf wordt nog steeds beheerd door de familie Stern en blijft een van de weinige bedrijven in de sector die volledig onafhankelijk is.
Onder leiding van Charles en Jean Stern werd besloten om de horlogeonderdelen zelf te ontwikkelen, waardoor de onafhankelijkheid van Patek Philippe werd versterkt. Door de jaren heen is het bedrijf glansrijk en succesvol geleid door drie generaties van de familie Stern. Thierry Stern, telg van de vierde generatie, zwaait tegenwoordig de scepter in het familiebedrijf. De visies van de oprichters worden op verantwoorde wijze voortgezet.
Patek Philippe blijft niet zomaar eeuwenlang een van de beste horlogemerken ter wereld.
Van Queen Victoria tot John Lennon: Patek Philippe horloges om de polsen van beroemdheden
Toen de Britse koningin Victoria in 1851 op de Wereldtentoonstelling van Londen een hanghorloge van Patek Philippe kocht, werd de reputatie van het bedrijf bij koninklijke huizen over de hele wereld bezegeld. Van de Russische tsaar Nicholas II tot prins Albert van Monaco: de horloges van Patek Philippe kunnen op veel waardering rekenen van koninklijke families wereldwijd.
De klantenlijst van het bedrijf is doorspekt met staatshoofden en beroemdheden. Ondernemers James Ward Packard en Walt Disney, de kunstenaar Pablo Picasso (ref. 2497), de muzikanten John Lennon, Eric Clapton en Paul McCartney, het acteurspaar Brad Pitt (Nautilus) en Angelina Jolie (ref. 7000) behoren tot de weinig gelukkigen die een Patek Philippe horloge in hun bezit hebben.
Bijzonderheid: ook talrijke pausen droegen een horloge van Patek Philippe. Deze traditie begon in 1866 met paus Pius IX en werd in 1878 voortgezet door paus Leo XIII. Decennialang werden speciale modellen gefabriceerd voor het pausdom. Deze nauwe band mag geen verbazing wekken, per slot van rekening was ook de oprichter Antoine Patek een overtuigd katholiek.
Uitvindersgeest en perfectie: Onvermoeibaar in het streven naar het perfecte horloge
Patek Philippe horloges staan van oudsher voor geavanceerde mechaniek. Al in 1842 veroorzaakte de moderne kroonopwinding een sensatie en in 1845 ontwikkelde de horlogemaker en medeoprichter Jean Adrien Philippe een zakhorloge met minuterepeater. In 1868 werd een van de eerste polshorloges ter wereld gemaakt voor de Hongaarse gravin Koscowicz.
In 1889 volgde een ander belangrijk patent: het eeuwigedurende kalendermechanisme. Zo'n kalender geeft de exacte datum weer, ongeacht de lengte van de maand, en hoeft zelfs in schrikkeljaren niet te worden gecorrigeerd. Hoewel Patek Philippe dit mechanisme niet zelf heeft uitgevonden, is er nauwelijks een andere fabrikant geweest die zo'n grote bijdrage heeft geleverd aan de ontwikkeling van deze complicatie. Revolutie in een paar centimeters: in 1925 slaagde Patek Philippe erin de ingewikkelde constructie van een eeuwigdurende kalender in een polshorloge te plaatsen.
In 1902 volgde ook de patentering van de dubbelchronograaf met twee chronograafwijzers die een reeks tijdmetingen van verschillende duur mogelijk maakten. Tot op de dag van vandaag wordt Patek Philippe beschouwd als meester van de complicaties en bewijst met meer dan 80 patenten zijn ware uitvindersgeest.
Calatrava: het nobele zinnebeeld van het merk
In 1887 werd het Calatrava kruis het officiële symbool van de Geneefse fabrikant. Jaren eerder liet de oprichter Antoine Patek het symmetrische kruis met Franse lelie-versieringen ingraveren op de kast van vele Patek Philippe zakhorloges. Als strenggelovige katholiek kende hij de betekenis van het symbool: het kruis is het embleem van de Spaanse Ridderorde van Calatrava. Het werd in 1158 gesticht uit een katholieke monnikenorde nadat zijn leden het Spaanse kasteel van Calatrava hadden gered van de Arabische invasie. Het symbool siert tegenwoordig opwindkronen, kastbodems en sluitingen van Patek Philippe horloges.
In 1932 vernoemde Patek Philippe ook zijn tot nu toe meest gebouwde horloge naar dit symbool: de Calatrava. Op het moment dat het eerste model van de serie (ref. 96) werd gepresenteerd, bepaalde de orgestellt wurde, bestimmte der Bauhausstijl de moderne stijlelementen. De strakke lijnen en vormen van deze ontwerprichting zijn duidelijk herkenbaar in de Calatrava. Het horloge dat vandaag de dag nog steeds deel uitmaakt van de Patek Philippe-collectie, wordt gekenmerkt door een duidelijke wijzerplaat, eenvoudige indexen en een smalle bezel. In de geschiedenis van de Calatrava is altijd aandacht besteed aan een duidelijke wijzerplaat: modellen met ingenieuze complicaties zijn eigenlijk atypisch voor dit Patek Philippe horloge. De Calatrava is generaties lang een favoriet van zowel mannen als vrouwen en wordt beschouwd als de belichaming van eenvoudige en tijdloze elegantie.
Een duik in de werelden van de Nautilus en Aquanaut
""Het horloge past net zo goed bij een duikpak als bij een smoking"", aldus de reclameslogan voor de Patek Philippe Nautilus in 1976. Velen betwijfelden of de traditionele stijlvolle fabrikant een sportief luxueus horloge kon creëren. Maar met behulp van de legendarische Zwitserse horlogeontwerper Gérald Genta slaagde Patek Philippe erin een nieuwe klassieker te ontwerpen. Het ontwerp van de Nautilus was geïnspireerd op de kenmerkende vormen van de patrijspoorten van oude oceaanstomers. Het eerste model van de collectie was de Patek Philippe Jumbo Nautilus (ref. 3700/1) van staal. Jumbo verwijst naar de opvallende afmeting. In 1976 was een kast van 42 millimeter enorm groot. De Nautilus vond snel zijn aanhangers en liefhebbers en behoort tegenwoordig tot de beroemdste horloges van het huis.
De Patek Philippe Aquanaut maakt onderdeel uit van de Nautilus-traditie en werd in 1997 gelanceerd. Met zijn afgeronde achthoekige vorm doet het zustermodel denken aan zijn beroemde voorganger en is tot 120 m waterdicht. Met de vertrouwde precisie en robuustheid heeft de Aquanaut een casual chique uitstraling.
Van het Genfer Siegel tot eigen keurmerk: De uitstekende kwaliteit van de horloges
De fabriek van Patek Philippe staat betekent om z'n indrukwekkende verticale productieactiviteit. De compromisloze kwaliteitseisen van de fabrikant worden in het conceptuele ontwerp van het horloge en de productie van de uurwerken net zo strikt toegepast als bij de productie van de kast en de decoratie van de wijzerplaat.
Patek Philippe doet de naam 'fabrikant' eer aan: uit ruim 20 basiskalibers zijn inmiddels meer dan 45 fabrieksaanpassingen ontstaan. Nadat Patek Philippe jarenlang zijn gehele productie van mechanische kalibers had onderscheiden met het felbegeerde Zegel van Genève (Poinçon de Genève), lanceerde het bedrijf in 2009 zijn eigen Patek Philippe-kwaliteitszegel. Dit eigen keurmerk van het huis is bedoeld als bewijs dat in alle stadia van de productie wordt voldaan aan de extreem hoge eisen en om een kwaliteit te garanderen die verder gaat dan het Zegel van Genève.
Sky Moon Tourbillon en Grandmaster Chime: Twee meesterwerken van het huis
Het vakmanschap van de Geneefse fabrikant komt tot uting in de unieke creaties van het huis. Een beroemd voorbeeld is de in 2000 gepresenteerde Sky Moon Tourbillon (ref. 5002) – een van de duurste en meest gecompliceerde horloges ter wereld. Het is tegelijkertijd ook het eerste 'Doubleface'-polshorloge van het huis en heeft op de achterkant een prachtige nachtelijke hemel.
Ook de in 2014, naar aanleiding van het 175ste jubileum van het bedrijf, gepresenteerde Grandmaster Chime (ref. 5175) heeft twee wijzerplaten. Een prachtig staaltje horlogemakerskunst met een reeks verfijnde complicaties en een uniek klankenspel. Dit unieke horloge betovert alle horlogekenners die de tijd niet alleen willen aflezen, maar ook willen horen. Grande Sonnerie, Petite Sonnerie en Minutenrepetition. Deze felbegeerde slaguurwerken hebben een extra, uniek alarmmechanisme dat met een slag de tijd aangeeft en, naar wens, een innovatieve datumrepeater.
Van de Grandmaster Chimewas zijn aanvankelijk zeven exemplaren geproduceerd en de prijs bedroeg bij de lancering 2,5 miljoen Zwitserse frank.
Exclusiviteit heeft z'n prijs: De duurste horloges ter wereld
Horloges van Patek Philippe staan wereldwijd bekend om hun traditie en exclusiviteit, en om hun recordbrekende prijzen. Op de lijst van de duurste polshorloges die wereldwijd ooit zijn geveild, neemt Patek Philippe bijna zonder onderbreking de eerste twintig plaatsen in beslag..
De speciale status van Patek Philippe is terug te voeren op de geschiedenis van het bedrijf, evenals op de compromisloze kwaliteit en het strikte merkbeleid. De eigenaarsfamilie Stern zet bewust in op een gelimiteerd aantal horloges zodat de klanten van Patek Philippe echt iets exclusiefs kopen. Sommige speciale edities worden zelfs persoonlijk door de heer Stern overhandigd. Een sterke vraag en beperkte toegang doen de prijzen stijgen en dus wordt een Patek Philippe horloge vaak aanbevolen als alternatieve investering. Hoe beperkter en ongewoner het horloge, des te groter is de kans op een winstgevende waardestijging.
De beroemde 'Supercomplication' kan als bijzonder voorbeeld dienen voor de uitstekende prijsontwikkelingen. De Amerikaanse bankier Henry Graves gaf in 1928 Patek Philippe opdracht om een zakhorloge te fabriceren die voldeed aan al zijn eisen. De fabrikant vervulde zijn wens en maakte een zakhorloge met 24 complicaties.
De 'Supercomplication' van Henry Graves was in 1933 nog 60.000 Frank waard. In 2014 werd het in Genève geveild voor een recordprijs van 23,2 miljoen Frank en wordt nu beschouwd als het duurste horloge ter wereld.
Patek Philippe horloges bij CHRONEXT
Bij CHRONEXT kunt u online een breed assortiment Patek Philippe horloges kopen tegen aantrekkelijke prijzen. Voor een bijzonder slimme deal raden we u aan de tweedehans markt eens te bezoeken. Het kopen van een gebruikt Patek Philippe horloge bespaart u geld zonder in te boeten op de unieke kwaliteit van het merk. Ontdek nu direct leverbare horloges van Patek Philippe tegen de beste prijzen en zeg met CHRONEXT vaarwel tegen vervelende wachtlijsten!
Gecertificeerde horloges: in onze eigen meesterwerkplaats wordt elk model door onze ervaren horlogemakers getest op authenticiteit en kwaliteit en voorzien van een 2 jaar CHRONEXT-garantie. Wij garanderen u de echtheid van elk horloge dat wordt verkocht en bieden u een volledige service.
Populaire merken & modellen bij CHRONEXT
- Onze bestsellers
- Andere horloges
- Andere merken
- Verzamelaars horloges
- Voor u aanbevolen