Breitling Navitimer
Breitling Navitimer – Legendarisch pilotenhorloge
Een wereldklassieker onder de pilotenhorloges: De Breitling Navitimer behoort tot de populairste chronografen van de luchtvaart. Generaties piloten vertrouwden op de rekenliniaal van de Navitimer om kritische berekeningen te maken. De ster van de Breitling-collectie is ook vandaag de dag nog een uitstekende metgezel om de pols - in de lucht en op de grond.
Breitling Navitimer
De Breitling Navitimer met zijn legendarische lunette met rekenliniaal is allang een onverslaanbaar klassiek horloge geworden. Navigatie en timer: de naam van dit legendarische pilotenhorloge onderstreept de uitstekende combinatie van een navigatiecomputer en een chronograaf, die de Navitimer kenmerkt. Stel de roterende ring op de juiste manier in en lees het resultaat af op de rekenschaal - zo eenvoudig is het om berekeningen uit te voeren met de Navitimer.
Met behulp van de krachtige chronograaf is het stilzetten van de tijd net zo eenvoudig als het berekenen van de snelheid, afstand of het brandstofverbruik. Horlogeliefhebbers, piloten en luchtvaartenthousiastelingen waarderen de praktische functionaliteit en de rijke traditie van dit beroemde polshorloge. De Breitling Navitimer wordt onder kenners als echt tijdloos beschouwd: het ontwerp van het horloge is immers slechts licht gewijzigd sinds de lancering in 1952 en de huidige modellen zoals de Navitimer 01 (ref. AB012012) of de Navitimer GMT (ref. AB044121) weerspiegelen duidelijk de geest van de allereerste Navitimer (ref. 806).
De geschiedenis van een horlogelegende
Een horloge met cultstatus: De Breitling Navitimer werd voor het eerst in 1952 voorgesteld. Het model met het ingenieuze rekensysteem volgde de Breitling Chronomat op en was speciaal bedoeld voor professionele piloten. De geïntegreerde rekenliniaal maakte het mogelijk om snel en eenvoudig brandstofverbruik, klim- of daalsnelheden, gemiddelde snelheden en diverse andere navigatiewaarden te bepalen. De resultaten waren goed afleesbaar dankzij het gebogen horlogeglas.
Kenmerkend voor het ontwerp van de originele Navitimer is de zwarte wijzerplaat met een al even zwarte chronograaf display en de parelmoer bezel, waardoor het horloge gemakkelijk te hanteren en vast te pakken is. Binnen zeer korte tijd bereikte Breitling Navitimer een cultstatus in de luchtvaart en werd het erkend door de pilotenvereniging Aircraft Owners and Pilots Association (AOPA) als hun officiële uurwerk. Het gevleugelde AOPA-logo siert de wijzerplaten van de eerste Navitimer-modellen (Ref. 806) en symboliseert de hechte relatie tussen Breitling en de pilotenvereniging die tot op de dag van vandaag voortduurt.
Het succes van de Navitimer steeg uit boven de atmosfeer: in 1962 vergezelde een speciale versie van de Navitimer - de Cosmonaute met het 24-uursdisplay - de Mercury-astronaut Scott Carpenter de ruimte in. Ook is de Navitimer niet zelden op het scherm te zien; Commandant Derval draagt in de James Bond-film ""Thunderball"" (1965, originele titel ""Thunderball"") een opvallende Breitling Navitimer (Ref. 806), en zijn elegante look heeft sindsdien generaties horlogeliefhebbers in vervoering gebracht.
Favoriet horloge van piloten: Navitimer van 1952 tot 1979
De legendarische rekenliniaal van de Navitimer geeft het gezicht van het horloge een unieke herkenningsfunctie, zodat horlogeliefhebbers over de hele wereld de chronograaf van de piloot van een afstand kunnen zien. Hoewel het basisontwerp van de Navitimer decennialang hetzelfde is gebleven, zijn er in de loop van de tijd enkele belangrijke elementen veranderd en hebben talloze speciale modellen hun weg gevonden naar de Chronolog, de Breitling-catalogus.
Talloze verzamelaars geven de voorkeur aan de Navitimer-modellen van vóór 1979 (ref. 806, ref. 1806 of ref. 7806). Tegenwoordig worden deze herenhorloges beschouwd als vintage klassiekers onder verzamelaars en er is veel vraag naar gebruikte exemplaren uit deze jaren. De Navitimer collectie biedt verschillende designs uit deze periode, die vooral in kleine details van elkaar verschillen. Originele Navitimer horloges zijn er met zowel een eenkleurige zwarte als met een tweekleurige zwart met zilveren wijzerplaat. Het merklogo blijft niet overal hetzelfde: op sommige horloges vindt men het AOPA-teken, op andere staat een eenvoudige ""B"" voor Breitling en een aantal Navitimer-modellen hebben het oude Breitling-symbool met twee vlakken onder de 12. Ook de uurwerken zijn bij deze Navitimer VIntage-modellen heel verschillend. Meestal zijn het handopwindbare kalibers van hoge kwaliteit, maar vanaf 1969 zijn Navitimer-modellen ook uitgerust met het legendarische Chrono-Matic uurwerk, dat de chronograaffunctie combineert met een zelfopwindbaar mechanisme.
Het zal velen misschien verbazen, maar een tijdlang werden er ook Navitimer-modellen met quartz uurwerken gemaakt - een teken van de quartzcrisis die ook aan Breitling niet voorbijging.
De pilotenchronograaf in een klasse apart: Navitimer modellen van 1979 tot nu toe
Nadat Breitling in 1982 werd overgenomen door de amateurpiloot Ernest Schneider, had het bedrijf wat tijd nodig om zich te laten gelden tegenover de quartzconcurrentie en om zijn nieuwe plek in het horlogelandschap te vinden. Met de modernste navigatiecomputers aan boord hoefden piloten niet meer te vertrouwen op de Navitimer om hun pols. Maar de traditie en esthetiek van het beroemde pilotenhorloge bleven piloten en horlogeliefhebbers betoveren. En zo vond de Navitimer de weg naar zijn triomf in de jaren negentig terug.
Naast de klassieke Navitimer (ref. A13322 en ref. A13022) zagen enkele buitengewone modellen het licht zoals b.v. de Navitimer Airborne (ref. A33030), de Navitimer 92 (ref. A30022), de Navitimer Twin Sixty (ref. A39022) of de Navitimer Spatiographe (ref. A36030 en ref. A36330). Sinds 2000 zijn de Navitimer-modellen, net als alle Breitling-polshorloges, bekroond met het certificaat van het officiële chronometer-testcentrum - COSC.
Ook ging de Navitimer met glans de 21e eeuw in: het 41,8 millimeter grote horloge (Ref. A23322) voldeed precies aan de wens van die tijd naar massieve herenhorloges. De jubileummodellen van de Navitimer met het oude Breitling-logo zoals de Navitimer 50th Anniversary (Ref. A41322) of de Navitimer 1952 SE (Ref. A41322) verheugden zich in een grote vraag. Vandaag de dag zijn deze modellen alleen nog gebruikt te koop. Met zijn opvallende kastdiameter en kenmerkende rekenliniaal behoudt de Navitimer zijn plaats op de Olympus van het horlogelandschap.
Een tikkende legende: De actuele Breitling Navitimer
Alle Breitling Navitimer herenhorloges blijven trouw aan de esthetiek van de klassieke pilotenchronograaf en toch heeft elk model zijn eigen stijl. De prijzen variëren van model tot model en zijn sterk afhankelijk van het materiaal van de kast en de polsband. Elk van de Navitimer-modellen opent de deur naar een exclusieve wereld vol traditie en luchtvaartgeest.
Luxe horloges eenvoudig verkopen : Breitling Navitimer bij CHRONEXT
Bij CHRONEXT kunt u niet alleen horloges van Breitling zoals de Navitimer online kopen, maar ook verkopen. Met onze jarenlange ervaring in het segment luxe horloges ondersteunen we onze klanten en helpen u om de best mogelijke prijs te krijgen. Inruil, commissie of directe verkoop - neem contact met ons op en wij geven u graag advies over uw mogelijkheden. U kunt ook gewoon ons korte online formulier invullen om uw Breitling Navitimer - of een ander model - te verkopen. We nemen binnen een paar dagen contact met u op.
Populaire merken & modellen bij CHRONEXT
- Onze bestsellers
- Meer horloges ontdekken
- Andere merken
- Verzamelaars horloges
- Voor u aanbevolen