Horloges met kalender
Horloges met kalender
Horloges met een kalender nemen in de horloge-industrie een bijzondere plaats in: met een ingewikkeld mechanisme dat het mogelijk maakt de datum op de wijzerplaat weer te geven, vormen zij een van de grootste uitdagingen voor de haute horlogerie. De zogenaamde eeuwigdurende kalender, die rekening houdt met de verschillende lengtes van de maanden en zelfs met schrikkeljaren, behoort tot de 'grote complicaties' naast de tourbillon en de minutenrepetitor, en behoort dus tot de meesterklasse van de horlogerie.
De Gregoriaanse kalender als basis
De meeste horloges met kalenders tonen de dag, de week en de maand, vaak ook het jaar en de dag van de week en zelfs de huidige maanstand. De weergave is gebaseerd op de Gregoriaanse kalender, die sinds de 17e eeuw wereldwijd wordt gebruikt. Met de Gregoriaanse kalender maakte paus Gregorius XIII in 1582 een einde aan het tijdperk van de Juliaanse kalender, die indertijd door Julius Caesar was ingevoerd. De verandering was het antwoord van paus Gregorius op een onnauwkeurigheid van de kalender met verscheidene dagen, omdat een Juliaans jaar geen gelijke tred hield met de lengte van een zonnejaar. Deze onnauwkeurigheid werd gecompenseerd door het schrikkeljaar om de honderd jaar te laten vallen, waardoor de overtijd werd gecompenseerd.
Volledige kalender, eeuwigdurende kalender en maanfasekalender
De kalenderfuncties van mechanische horloges kunnen sterk van elkaar verschillen. Er zijn dus verschillende soorten kalenders: de meest gesofisticeerde daarvan is ongetwijfeld de eeuwigdurende kalender, die praktisch nooit gecorrigeerd hoeft te worden. De reden: een kaliber met een eeuwigdurende kalender is zo ontwikkeld dat er rekening gehouden wordt met de verschillende lengtes van de maanden, zodat de datum automatisch vooruit springt na de 30e dag in het geval van korte maanden. Speciale regels gelden voor de maand februari met minder dan 30 dagen: bij zogenaamde jaarkalenders moet de klok in februari met de hand worden verzet; een 'half-eeuwigdurende kalender' daarentegen herkent de korte maand automatisch en hoeft slechts om de honderd jaar te worden gecorrigeerd. De Secular Calendar van Sven Andersen beheerst zelfs de hoogste discipline: het ETA 2892 kaliber dat erin tikt, herkent het ontbrekende schrikkeljaar en loopt letterlijk eeuwig foutloos. Strikt genomen worden alleen dergelijke kalendermechanismen eeuwigdurende kalenders genoemd.
De eeuwigdurende kalender - een meesterwerk van horlogemakerskunst
Aangezien het zeer ingewikkeld is om de Gregoriaanse kalender altijd correct weer te geven en horlogekalibers te bouwen die met alle uitzonderingen rekening houden, wordt de eeuwigdurende kalender beschouwd als de opperste discipline van de horlogerie. Samen met de tourbillon en de minutenrepetitor vormt hij de drie Grand Complications, de meest gesofisticeerde functies van een mechanisch horloge. Vanwege hun mechanische meesterwerken zijn ze zeer gewild bij horlogeliefhebbers en verzamelaars. Een eenvoudigere versie van de eeuwigdurende kalender is de volledige kalender, die de lengte van de afzonderlijke maanden niet erkent en dus handmatig moet worden gecorrigeerd zodra een maand minder dan 31 dagen telt. Horloges met een eeuwigdurende of volledige kalender hebben vaak een maanfaseweergave: deze informeert de drager over de huidige maanstand: volle maan, afnemende maan, wassende maan of nieuwe maan worden getoond door middel van een afbeelding op een schijf, die dagelijks vooruit wordt geschoven door een tandwiel. Sommige horlogefabrikanten maken ook zuivere maanfasehorloges, die geen datumaanduiding hebben en waarvan de wijzerplaten ontworpen zijn om bij het maanthema te passen.
Onderhoud en verzorging
In kalenderhorloges zit een zeer ingewikkelde technologie verborgen, en daarom is een zorgvuldige behandeling van het horloge zeer belangrijk. Het is vooral belangrijk uw model te beschermen tegen extreme temperaturen: bewaar uw kalenderhorloge nooit op zeer warme of te koude plaatsen. U moet ook letten op de waterdichtheid van uw model. Terwijl sommige horloges tot enkele bar kunnen weerstaan, moeten andere volledig beschermd worden tegen het binnendringen van water. Een andere belangrijke veiligheidsmaatregel betreft het afstellen van het horloge. Aangezien de meeste horloges automatisch een dag vooruitgaan tussen 23:00 en 00:00 's nachts, mogen er in die tijd geen manuele veranderingen worden aangebracht - anders kunnen de afzonderlijke onderdelen in het uurwerk ernstige schade oplopen. Dit geldt niet voor horloges die, volgens de fabrikant, op elk moment bijgesteld kunnen worden, zoals de kalenderhorloges van het merk Ulysse Nardin.
De opperste discipline van de haute horlogerie
Horloges met een kalenderfunctie zijn ware technische meesterwerken. Alleen kalibers met tourbillon of minutenherhaler komen in de buurt van deze complexiteit. Dienovereenkomstig hebben alleen de meest ervaren en gerespecteerde horlogefabrikanten modellen met kalendercomplicaties in hun gamma.
Patek Philippe wordt beschouwd als een pionier op het gebied van kalenderhorloges: het eerste polshorloge met een eeuwigdurende kalender werd in 1941 ontwikkeld en in massa geproduceerd in de werkplaatsen van het traditionele Zwitserse merk. Het ruwe uurwerk voor de opmerkelijke horloges kwam van Valjoux en werd ingebouwd in het legendarische model met de referentie 1518. 70 jaar later heeft Patek Philippe eindelijk zijn eigen kalibers met een kalender geproduceerd: het horloge met de referentie 5270 werd in 2011 op de Baselworld gepresenteerd en bracht niet alleen de fans van het merk in verrukking. De technologie achter de indrukwekkende kalenderfunctie is niet veranderd sinds het vorige model: een 'maandnok' die in de loop van een jaar eenmaal rond zijn eigen as draait, informeert het uurwerk over de respectieve maandlengte. Op die volgorde springt de datumaanduiding één, twee of drie stappen verder, als het een maand is met 30, 29 of 28 dagen. Dit vernuftige mechanisme vereist vele zorgvuldig vervaardigde afzonderlijke onderdelen en de hoogste precisie bij de samenstelling van het horloge.
Fabrikant van kalenderhorloges
Bekende fabrikanten van polshorloges met kalendercomplicaties zijn bijvoorbeeld Audemars Piguet, Jaeger-LeCoultre en Vacheron Constantin - grote namen in de horlogerie die door eeuwenlange ervaring een aanzienlijke knowhow hebben verworven voor de meest veeleisende complicaties. De bekende fabrikant IWC Schaffhausen is ook bekend om zijn innovaties op het gebied van kalenderhorloges: de IWC Da Vinci 3750, bijvoorbeeld, die in 1985 werd gepresenteerd, heeft een eeuwigdurende kalender die via de kroon kan worden ingesteld. Een andere innovatie is het Ulysse Nardin kalendermechanisme, dat via de kroon vooruit en ook teruggezet kan worden. Het merk Patek Philippe heeft ook naam gemaakt als fabrikant van hoogwaardige kalenderhorloges, met de referentie 5970.
Elke horlogemaker realiseert de hoge kunst van de kalendertechniek op zijn eigen manier en stelt andere prioriteiten. Hoewel de meeste modellen met een kalender een dag-, week- en maandaanduiding hebben, zijn er ook horloges met een kalenderweekaanduiding, maanfaseweergave en zelfs een dag-van-de-weekaanduiding. Bij de kalenderhorloges vindt u dan ook zowel modellen met eenvoudige wijzerplaten die tot het wezenlijke zijn teruggebracht, als modellen die zijn uitgerust met talrijke totalisators en displayschijven. Wat het ontwerp betreft, volgen de fabrikanten ook hun geheel eigen stijl. De kalenderfunctie is vaak te vinden op duikhorloges - populaire voorbeelden zijn de Breitling Navitimer 1461 en de Omega Seamaster Aqua Terra Annual Calendar.